Om trä - skötselråd m.m.

Så får du din skärbräda att hålla länge

Trä är ett levande material vilket betyder att det rör sig och ändrar form. Det gäller de allra flesta träbaserade material och framförallt massivt trä. Det här beror på att träet anpassar sig till luftfuktigheten i den miljön det befinner sig i. Tex är det mycket fuktigare på sommaren än vad det är på vintern. I en källare är det ofta fuktigare än vad det är på markplan. Ju fuktigare det är, desto mer sväller träet, och ju torrare det är, desto mer krymper träet. Om variationerna blir för stora är det lätt att träet spricker eller böjer sig. Det här kan man ofta se på större bordsskivor eller utemöbler som är exponerade mot väder och vind.

En skärbräda i ändträ är en av de mest stabila konstruktioner mot varierande luftfuktighet då alla fibrer går åt samma håll. Det gör att hela skärbrädan kan svälla och krympa som en helhet (till skillnad mot tex en stol som har mycket fibrer som går vinkelrätt mot varandra). Det som dock kan äventyra skärbrädan är när den får stå i blöt för länge. Då kan den suga upp en massa vatten på ett specifikt ställe vilket gör att den sväller kraftigt på ett ställe, medan den är förhållandevis torr på ett annat. Då är det lätt hänt att det uppstår sprickor. För att undvika det här finns två enkla skötselråd:

1. Olja in skärbrädan med jämna mellanrum. Genom att olja in skärbrädan "mättar" man porerna i träet så att vatten inte kan suga in. Vi mättar alltid våra skärbrädor ordentligt innan vi skickar iväg dem. Men detta behöver upprepas ibland då oljan försvinner över tid. Hur ofta du behöver göra detta beror på hur ofta du använder den, och vad du använder den till. Skär du bara bröd och aldrig utsätter den för väta kan det räcka med en gång per år. Men om du använder den i matlagningen varje dag så kanske du behöver göra det en gång i månaden.

2. Låt aldrig skärbrädan stå i vatten eller med vatten på sig under någon längre period. Det är oftast inga problem att blöta ner skärbrädan, men se till att vattnet inte får en chans att suga in. Tvätta hellre av den med en fuktig trasa än under rinnande vatten, och låt den aldrig stå på en blöt diskbänk där det finns chans att den kan suga åt sig fukt. Om du diskar den under rinnande vatten - gör det snabbt och torka av den med en handduk direkt efter. Låt den sedan stå och torka. Torka aldrig skärbrädan på ett element eller i direkt solljus då detta kan göra att den torkar för snabbt vilket kan göra att det blir spänningar i träet och brädan spricker. Ju bättre mättad skärbrädan är med olja - ju bättre står den emot vatten. En skärbräda som är helt mättad kan knappt suga åt sig något vatten alls.


Så olja du in skärbrädan

Använd alltid en olja som är livsmedelsgodkänd. Vissa träoljor har tillsatser som kan vara riktigt farliga att förtära. Tänk också på att vissa vegetabiliska oljor (tex matoljor) härsknar över tid och blir även dem riktigt farliga att förtära. Våra oljor baserar sig på lukt- och smakfri paraffinolja. Den är klar, kladdar inte och tvättas enkelt av med tvål och ljummet vatten.

Droppa ut rikligt med olja på skärbrädan och stryk ut med ett hushållspapper eller liknande. Låt det stå i ca 5min så att skärbrädan får suga i sig. Ofta suger vissa delar mer än andra, och har oljan försvunnit på något ställe så fortsätt upprepa denna process till skärbrädan inte längre suger åt sig. Då är det bara att torka av överflödig olja och ställa den åt sidan för att torka. Tänk på att olja både ovan- och undersidan så att den inte riskerar att suga åt sig fukt på ena sidan - då kan den lätt slå sig senare.


Skärbrädevax?

Vill man vara extra noga med sin skärbräda är det en god idé att behandla den med lite vax efter att man oljat in den. Vaxet är hårdare än oljan och skapar en mer motståndskraftig yta. Vax är särskild bra att använda vid träslag som har lite större porer (tex ek) då det är svårt att "stänga" porerna med bara olja.

Vårt skärbrädevax är drygt och räcker länge. Ta en klick med en smörkniv eller en bit papper och polera in vaxet med runda rörelser i brädan. Den kommer att absorbera en del i början, så lägg på lite extra om det behövs. Låt sen torka. Efter ett par timmar kommer oljan i vaxet att suga in i skärbrädan vilket gör vaxet ännu hårdare.

Skärbrädevax fungerar även jättebra som behandling på andra saker av trä, tex gamla möbler eller bänkskivor.


Några ord om ek

Ek är ett mellanmörkt träslag som har ett rustikt utseende. Ek växer långsamt och blir därför mycket hårt, mer än dubbelt så hårt som tex furu vilket också gör det lämpligt för golv. Ek är också otroligt motståndskraftigt mot röta och är en utav anledningarna till att ek var ett vanligt träslag vid båttillverkning förr i tiden. Plansågad ek har ofta jämna fina ådringar medan kvartssågad ek har väl synliga ljusare fläckar vilka används för att transportera vatten genom stammen. Ek finns i många olika arter och de vanligaste är rödek samt vitek där våra produkter enbart tillverkas utav vitek. Viteken har betydligt tätare porer än rödeken och lämpar sig därför bättre till tex skärbrädor i ändträ än rödek. Men trots att porerna är tätare på viteken än rödeken har eken ändå små synliga porer vilket man bör tänka på när det gäller hygien. Diska därför alltid en skärbräda i ek direkt efter användning och håll den väl inoljad. Ek har ett högt innehåll utav garvsyra vilket gör att det mörknar över tid. Ek som legat länge på havsbotten kan bli helt svart och kallas då för svartek. Detta utseende kan man härma genom att på kemisk väg "röka" eken. Det skapar ett unikt utseende som blir mer och mer populärt.


Några ord om valnöt

Valnöt är ett otroligt vackert träslag som är ganska sällsynt i Europa, då det nästan bara växer i vissa delar av USA vilket medför ganska höga priser utomlands. Kärnveden, trädets inre del, är mörkt brun medan ytveden är betydligt ljusare. Ofta är skiftet däremellan väldigt abrupt vilket kan ge otroligt vackra effekter. Oftast syns dessa skiftningar först ordentligt när träet oljas in första gången. Valnöt är lite mjukare än tex ek vilket gör det lite snällare mot knivar men också lite mer känsligt mot repor och märken. Valnöt ligger ungefär mitt emellan furu och ek i hårdhet. Fördelen valnöt har mot tex ek är däremot att porerna är väldigt små vilket gör den till ett perfekt material för skärbrädor i ändträ. Ådringarna är ofta breda och svajiga vilket märks inte minst i ändträet. Valnöt är mycket beständigt mot röta.


Några ord om ask

Ask är ett tungt, hårt och ljust träslag. Det är, liksom ek, motståndskraftigt mot repor och märken vilket gör att det används flitigt som golvmaterial. Ask är även det vanligaste träslaget för att tillverka slagträn till baseball på grund av sina stötdämpande egenskaper. Torkad ask är ljust beige men kan ibland också nästan se grå ut medan oljad ask tar en mer gulaktig ton, nästan som furu. Ådringarna är oftast väldigt raka, även om kurviga ådringar ibland förekommer. Årsringarna sitter oftast ganska brett isär och syns väl. Ändträet har ganska stora porer vilket man bör ha i åtanke om det gäller en skärbräda.


Några ord om jatoba

Jatoba är ett häftigt träslag som härstammar ifrån Centralamerika och kallas ibland också för Brasiliansk körsbär även om det inte har särskilt mycket gemensamt med körsbärsträdet. Det är otroligt tungt, väldigt hårt och otroligt stabilt. En skärbräda i Jatoba väger drygt 6kg!  Färgen är mellanbrun och har toner av orange och röd. Jatoba mörknar, liksom ek, något med tiden, framförallt om det exponeras för solljus. Det har en vacker textur och ser väldigt levande ut. Ändträet har relativt få, men stora porer. Det är också väldigt motståndskraftigt mot röta.


Några ord om mahogny

Mahogny är ett vackert träslag som växer på lite olika tropiska platser i världen. Vi jobbar med afrikansk mahogny, även kallad "Khaya". Färgen i Khaya varierar ofta från ljust rosa till mörkare rött och när den oljas in får den ett otroligt "djup" som skimrar vackert. Den "klassiska" mahognyn (kallad hondurasmahogny) är ofta mer brunorange i färgen. Ändträet har hyfsat få men stora porer vilket kan vara bra att tänka på om man ska använda skärbrädan till matlagning. Det är mellantungt och inte så hårt vilket skonar kniveggen.


Några ord om körsbär

Körsbär är ett väldigt vackert träslag som varierar från ljust rosa till mörkare brun och är väldigt "mjukt" i kontrasterna. Det mörknar mer med åldern när det utsätts för solljus. Körsbär har ganska små porer, är ganska lätt och är inte särskilt hårt. Det är väldigt formstabilt (varför man bygger mycket möbler i körsbär) och passar väldigt bra som material för skärbrädor.